Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šetření podle naší vlády - jak mají vypadat "prorůstová" opatření

Statní finance na tom nejsou příliš dobře. Že je s tím potřeba "něco" udělat, na tom se myslím shodnou všichni rozumní lidé. Že to "něco" je zrovna to, co navrhuje naše vláda je ovšem otázka jiná.

Vláda "šetří", tím "podvazuje poptávku". "Škrty vedou k sebevraždě", "úspory nefungují". Tyto a jiné nic neříkající fráze se člověk dočítá jako kritiku současných vládních programů. Z druhé strany se pro změnu dozvídáme, že vláda by měla "nastartovat českou ekonomiku", mezi jinými k tomu pomůže třeba program "zateplování domů", "snížení daní firmám, které budou spolupracovat s vysokými školami", "program pro vzdělávání za 500 milionů pro podnikatele". Jinde si přečteme, že na české podnikatele "čeká 30 miliard na dotacích".

Jaký asi bude výsledek takových opatření?

Co se stane po zvýšení daní? Daně způsobují "náklady mrtvé váhy", obecně pak mění chování lidí - bývá to nazýváno "daňová distorze". Pokud stát, ve kterém např. dopravu mezi Prahou a Brnem provozují soukromí dopravci tuto linku zestátní a se stejnými náklady ji bude provozovat "zdarma", musí ji lidé zaplatit z daní; i za předpokladu, že na straně poskytování služeb nedojde k žádným změnám (identické náklady, podobné množství zákazníků), bude muset stát zvýšit daně; to ale zvětší výše uvedené problémy a tím "sníží růst" (lidé se budou mít hůře, než pokud by stát opatření nezavedl).

Aby zvýšení daní mělo vyšší přínos, muselo by platit, že tyto peníze budou využity lépe, než je využijí sami občané. To však není jednoduché - jak sami vidíme, o vlastní peníze se lidé starají výrazně lépe, předražené a zbytečné státní zakázky jsou spíše pravidlem. Můžeme tak uvažovat, že toereticky stát může pomoci, bude-li vyrábět statky patřící do kategorie "veřejných statků" - a to ještě tehdy, pokud je nebude vyrábět příliš draho a zbytečně.

Zvýšení daní tedy skutečně není prorůstové opatření (viz např. studie Romerových). Korelace není kauzalita, ale protože je dnes v módě šermovat historií, měli bychom si připomenou vládu Herberta Hoovera za Velké krize v USA. Jeho vláda skončila s nejvyšším deficitem do té doby a za jeho vlády došlo k velmi výraznému zvýšení daní. Můžeme z toho usuzovat cokoliv, ale závěr, že zvýšení daní pomůže ekonomice nevypadá uvěřitelně.

Jak je to s výdajovou stránkou - co bychom mohli očekávat při snížení výdajů? Pokud se jedná o snížení, které se následně odrazí i ve snížení daní, pak pokud se zrovna nejedná o efektivně poskytované veřejné statky (a to se u většiny státních výdajů nejedná), pak se jedné o prorůstové opatření. Jedná-li se o omezení výdajů na projekty, které deformují trh, pak také. V zásadě jediný způsob, jak by se mohlo jednat o "protirůstové" opatření, je na základě "Keynesiánských" teorií o multiplikátorech, kterým v podstatě nikdo nerozumí (nevím, jestli lze seriozně mluvit o rigiditě cen u krize, která se táhne několikátým rokem...kdo ví).

Prorůstové opatření za současné situace by tedy mohlo být snížení výdajů a nezvyšování (nebo dokonce snížení) daní, což je víceméně v souladu s tím, co říkají mnohé ekonomické studie. Navrhuje to vláda? Nikoliv. Vláda zvyšuje daně a trošku snižuje výdaje. Navrhuje to opozice? Ne, ta pro změnu navrhuje zvýšení daní a zvýšení výdajů.

Jsou opatření, která navrhuje vláda, prorůstová? Vezměme si například program na podporu podnikání - stát zdaní podnikatele o 30 miliard, a následně tyto peníze poskytne podnikatelům, kteří přesvědčí úředníky, že mají "fakt dobrý projekt"; nikoliv investory nebo zákazníky, kterým jde o vlastní peníze. Firmy tak místo toho, aby investovaly čas do uspokojování zákazníků, věnují čas a peníze přesvědčování úředníků (a úředníci další čas a peníze kontrole). Toto samo o sobě je poměrně neefektivní. Je pravděpodobné, že státní úředník nebude příliš efektivní v rozdělování peněz - pokud by byl,  vydělal by si, kdyby investoval vlastní peníze do perspektivních projektů.

Nedávno jsem zahlédl v jednom jihočeském městečku hotel, který byl postaven s přispěním dotací Evropské unie. Moc pěkný hotel, co mu asi říká konkurence, která na něj svými daněmi přispěla? Každý si může o dotaci požádat, je však motivace firem k tomu, aby místo poskytování služeb věnovaly čas žádostem o dotace "prorůstová politika"? Máme opravdu tak čestné, neúplatné a podnikatelsky zdatné úředníky, kteří dokáží objektivně posoudit kvalitu projektu - lépe než potenciální investoři - a ty perspektivní podpoří?

Jako perličku na závěr bych si nechal prorůstový program "zateplování domů"; co je na něm prorůstového? Tento program poskytne dotace, pokud si necháte zateplit dům. Vy zaplatíte firmě, ta zaměstná lidi, ekonomika roste. Díky Fredericu Bastiatovi a jeho eseji "Co je vidět a co není" víme, že pokud by nám stát ty peníze na zateplení nevzal, tak bychom je utratili u jiné firmy, která by zaměstnala lidi - takže jen místo toho, co bychom si koupili bez dotací, máme zateplený dům; a protože by si mnozí z nás koupili něco jiného, něco, čeho bychom si cenili víc, tak je dotace na zateplení domu proti-růstová, nikoliv prorůstová.

Co takhle jiný argument - zateplení domu způsobí zvýšení efektivity (lidé získají "totéž" za méně peněz), a budou moci ušetřené peníze věnovat na další věci. Ano, pokud by tomu tak bylo, pak by se skutečně jednalo o velmi prorůstové opatření. Zateplení bytu ale něco stojí - a zda se jedná o "prorůstové" opatření je v zásadě totéž, jako otázka, zda je to ekonomicky efektivní. Má smysl si kupovat nové auto kvůli tomu, že má o 10% nižší spotřebu? Někdy ano - někdy ne, záleží na cenách pohonných hmot, úrokových sazbách, jiných investičních příležitostech. A stejné je to se zateplením domu; někdy se to vyplatí, někdy ne. Pokud se to vyplatí, pak by se vlastníkům domů vyplatilo si na zateplení peníze půjčit a žádné dotace by nebyly potřeba.

Přidám-li k výše uvedeným pochybnostem fakt, že kvůli dotaci jsou výrazně vyšší požadavky na projektovou dokumentaci, zatepluje se obvykle více, než by bylo i tak ekonomicky smysluplné, najímají se firmy a projektanti s různými ekologickými certifikáty, čímž dochází k dalšímu ne zcela produktivnímu navyšování nákladů, nepřipadá mi tvrzení o tom, že "zateplení domu" je prorůstové, příliš pravděpodobné. Ostatně důvod, proč stát "musí" zavádět ekologická opatření je, že typicky nejsou ekonomicky výhodná; pokud chceme mít čisté životní prostředí (a to se v HDP většinou neprojevuje), pak za to musíme zaplatit.

Autor: Ondřej Palkovský | pondělí 30.4.2012 8:30 | karma článku: 22,06 | přečteno: 1401x
  • Další články autora

Ondřej Palkovský

Jak trh nutí pumpaře k vyšším ziskům

Některé situace nastávají s železnou pravidelností každých pár let, přesto vlády reagují stále stejně špatně. Malý článěk z rubriky "ekonomické sofismy podesáté" aneb už byste to konečně mohli pochopit.

16.3.2022 v 12:52 | Karma: 17,47 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Ekonomika

Ondřej Palkovský

Jak obejít blokování hazardu navrhované ministerstvem financím do 20 minut

Ministerstvo financí chce za účelem lepšího výběru daní zavést v ČR totalitní praktiky. jak se důsledkům těchto praktik vyhnout jen ukazuje, jak funguje současná politika.

24.5.2016 v 15:24 | Karma: 20,58 | Přečteno: 1194x | Diskuse| Občanské aktivity

Ondřej Palkovský

Zákon proti kouření - smutný svědek současné politiky

Zjistit, co je správné, je nesmírně obtížné. Je to stejně obtížné, jako jakákoliv jiná lidská činnost. Poslední dobou mám pocit, že to ale vůbec nikoho nezajímá.

18.12.2015 v 8:56 | Karma: 21,39 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politika

Ondřej Palkovský

Zbytečný boj proti kouření

Díky panu ministru Hegerovi se znovu objevují nápady na další kroky proti kouření. Neděsí mě ani tak to, že se stát snaží zakročit proti tomuto zlozvyku, jako spíše argumenty, které pro to používá. Nedá mi než se ptát: kdo bude další skupina, další činnost, proti které se začne vést podobně hloupá válka?

2.4.2013 v 9:15 | Karma: 25,70 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Společnost

Ondřej Palkovský

Tacitní koluze a telekomunikační operátoři

Vypadá to, že se ČTÚ se bude snažit obvinit operátory z kartelové (ne)dohody. Ze zpráv to zatím vypadá, že operátoři se sice na ničem nedohodli, ale aniž by se dohodli, tak postupovali tak nějak ve shodě, aby si udrželi vysoké zisky. A to se prý nesmí.

10.12.2012 v 9:30 | Karma: 9,39 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2292x
Je obtížné najít hloupější a nebezpečnější způsob rozhodování než dát tato rozhodnutí do rukou lidem, kteří nic neplatí za to, že se zmýlí.
-- Thomas Sowell