Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zbytečný boj proti kouření

Díky panu ministru Hegerovi se znovu objevují nápady na další kroky proti kouření. Neděsí mě ani tak to, že se stát snaží zakročit proti tomuto zlozvyku, jako spíše argumenty, které pro to používá. Nedá mi než se ptát: kdo bude další skupina, další činnost, proti které se začne vést podobně hloupá válka?

Aktivní kouření škodí zdraví. Pasivní kouření také škodí zdraví, ale výrazně méně; náhodné vystavení se cigaretovému kouři vám nezpůsobí většinou nic; aby vůbec byly nějaké účinky měřitelné, musíte být zakouřenému prostředí vystaveni delší dobu.

Zákaz kouření v restauracích se nepromítnul do národních statistik týkající se infarktu. Studie, které ukazovaly 10-a-více procentní pokles byly všechno studie týkající se malých měst nebo jednotlivých nemocnicí, které v národním měřítku nebyly potvrzeny. Stejně tak vliv zákazu kouření v restauracích na to, zda mládež kouří, není příliš prokazatelný - např. Irsko proti kouření bojuje velmi intenzivně již mnoho let, počet kuřáků zůstává prakticky konstantní. Zákaz kouření v restauracích v Británii neměl pro hospody pozitivní přínos, právě naopak. Efekt se však pravděpodobně liší stát od státu, podle toho, jak lidé zareagují.

Lékaři, mezi jinými i velmi vážení lidé, poslali otevřený dopis paní Němcové. Bohužel, v mnoha věcech se mýlí.

Zákaz kouření v restauracích by podle Vás byl zásahem do pravomocí těch, kteří restaurace vlastní. Dáváte tím vědomě přednost soukromému vlastnictví nejen před zdravím hostů, ale také personálu těchto zařízení, jimž je podle zákoníku práce zaměstnavatel povinen zajistit zdravotně nezávadné prostředí. Je povinností státu, jehož jste momentálně reprezentantkou, dbát o zdraví občanů a zasáhnout, je-li to zapotřebí, v jejich prospěch i v soukromých zařízeních. Jinak bychom neměli různá hygienická nařízení, kterými stát kontroluje například restaurační prostory, jejich nutné hygienické vybavení, či podávané pokrmy a nápoje. Tady poukaz na nedotknutelnost soukromého vlastnictví neobstojí.

Vážení lékaři, podle různých etických kodexů, ale především protože jsme slušní lidé, máte povinnost mě informovat o způsobu léčení a zdravotních rizicích, abych se mohl rozhodnout léčbu přijmout či odmítnout. Není-li to však v rozporu s nějakými veřejnými zájmy (především v případě infekčních chorob, nebo pokud bych byl nebezpečný svému okolí), máte povinnost respektovat mé rozhodnutí léčbu odmítnout.

Všichni lidé, kteří se nacházejí v kuřáckých restauracích, se dobrovolně rozhodli spotřebovávat službu "kuřácká restaurace". Mnozí z nich tuto službu explicitně poptávají a nechtějí službu "nekuřácká restaurace". Ti lidé se rozhodli. Stejně, jako někteří lidé odmítnou vaši léčbu. Zákaz kouření v restauracích je především nerespektování rozhodnutí těchto lidí; byl by snad někdo ochoten tvrdit, že stát má dbát o zdraví občanů a nerespektovat moje soukromé rozhodnutí odmítnout léčbu? Že se jedná o zásah do pravomocí, které se týkají mého vlastního zdraví, a dávání přednosti soukromým právům před zdravím občanů? Měl by stát dbát o zdraví občanů proti jejich vůli?

Srovnání s hygienickými normami navíc není namístě; zákazník nemá obvykle přístup do kuchyně, hygienické normy jsou tak především pro zajištění, aby zákazník dostal to, co si objednal (zdravotně nezávadné jídlo). Kuřácká restaurace je ale explicitně zákazníky poptávaná; to bychom pak museli připustit  povinnost restaurace nabízet "dobré dietní jídlo" - tučné jídlo má podobné následky jako pasivní kouření a v mnoha oblastech není co se týče restaurací příliš na výběr. Poukaz na nedotknutelnost soukromého vlastnictví by asi také neobstál - pro mnohé lidi dnes totiž zřejmě soukromé vlastnictví příliš nedotknutelné není.

A co víc: restaurace všude ve světě zvýšily zisk, jakmile v nich zakázali kouřit. Svým odmítáním tedy tyto podnikatele – soukromé vlastníky – poškozujete.

Vážení lékaři, bohužel se mýlíte. Restaurace všude na světě zisky nezvýšily, závisí to na reakci jejich zákazníků, v některých zemích k tomu došlo, v jiných nikoliv. Soukromí vlastníci již dnes mají právo prohlásit svou restauraci za nekuřáckou. Pokud tak neučinili, pak pro to asi mají nějaký dobrý důvod; a ten důvod bude s nejvyšší pravděpodobností ten, že by se vyšší zisk nekonal. Pokud nejste zrovna experti na vedení restaurací, nebylo by rozumné názor vlastníků restaurací - a to každé jednotlivé - respektovat? 

Jako lékaři si Vás dovolujeme upozornit na vliv aktivního i pasivního kouření na zdraví a to nejen zdraví dospělého, ale i dětí a mladistvých, kteří restaurace navštěvují.

V mnoha novinových článcích se dnes dočteme, že hlavním důvodem pro zákaz kouření v restauracích je špatný příklad pro děti. Poněkud mě překvapuje představa dětí, jak denně vysedávají pijíce čaj v zakouřených putykách. Není kouření až tím posledním, co by vás u těchto dětí mělo trápit? Následky kouření se typicky projevují po mnoha desítkách let kouření. Začne-li někdo kouřit jako mladistvý, má dalších 20-30 let na to, aby přestal. Na dnešním trhu jsou k dispozici např. elektronické cigarety, které jsou velmi akceptovanou, v porovnání s cigaretami naprosto bezpečnou alternativou. Dospěje-li někdo z dnešní generace až do vaší ordinace, bude to jen a pouze chyba dospělého člověka, nikoliv následek hříchu mládí.

Většina obyvatelstva zná slogany jako „kouření způsobuje rakovinu“. Ty si můžeme přečíst všude, kde se tabákové výrobky prodávají. Rozumíme politikům, kteří vidí ve státní pokladně peníze ze zdaněných cigaret. Nerozumíme ale těm, kteří nevidí peníze nutné k nápravě následků kouření. A těch je bohužel prokazatelně více!

Ne, peníze nutné k nápravě následků kouření (výdaje na léčbu) tvoří méně, než jsou výběry ze spotřebních daní. Prokazatelně. Sporné je, pokud nás stát považuje za dojné ovce, zda mu kouřící ovce celkem vydělají více či méně. Studie, které následně zohledňují nemoci a věk, při kterém zdravotní následky způsobují pracovní neschopnost, pak vycházejí jemně v neprospěch kouření.

Mělo by hlavním cílem státu být "vydojit" občany o co nejvíce peněz? Měl by stát zakázat horolezení, protože na tom prodělává? Není tu stát spíše od toho, aby lidem pomohl prožít co nejlépe život, jaký si zvolí? V soukromém životě většina z nás respektuje volbu svých spoluobčanů týkající se jejich života; možná bychom se měli naučit to respektovat i pohlížíme-li na občany očima politika.

Vážení lékaři, chcete-li pomoci kuřákům a dobré věci, zkuste prosazovat bezpečné alternativy kouření. Kuřáci nejsou hloupí lidé, kterým by nezáleželo na svém zdraví; dáte-li jim k dispozici bezpečnější alternativu k jejich "oblíbenému zlozvyku", mnozí ji rádi akceptují a ještě vám poděkují. Mezi tyto alternativy patří dnes elektronické cigarety nebo ve švédsku oblíbený "snus", žvýkací tabák. Evropská unie snus zakázala - Švédsko má výjimku, jedná se tak o zemi s prakticky nejnižším výskytem rakoviny plic v Evropě.  Připravuje se směrnice, která omezí prodej mnoha typů elektronický cigaret. Kolik lidí zabila a zabije EU zakazováním a bezpečnějších alternativ a ztěžováním přístupu k těmto alternativám ve jménu boje proti kouření?

Dá se očekávat, že za deset, dvacet let využije velké množství kuřáků alternativy a problém se vyřeší sám. Chcete-li kuřákům - a konec konců i nekuřákům kolem nich - pomoci, nabídněte jim alternativy. Za to vám totiž poděkují všichni: kuřáci, že si nekazí zdraví, nekuřáci, že mohou s kuřáky sdílet stejné prostory a hospodští, protože skutečně budou mít více zákazníků.

Autor: Ondřej Palkovský | úterý 2.4.2013 9:15 | karma článku: 25,70 | přečteno: 1261x
  • Další články autora

Ondřej Palkovský

Jak trh nutí pumpaře k vyšším ziskům

Některé situace nastávají s železnou pravidelností každých pár let, přesto vlády reagují stále stejně špatně. Malý článěk z rubriky "ekonomické sofismy podesáté" aneb už byste to konečně mohli pochopit.

16.3.2022 v 12:52 | Karma: 17,47 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Ekonomika

Ondřej Palkovský

Jak obejít blokování hazardu navrhované ministerstvem financím do 20 minut

Ministerstvo financí chce za účelem lepšího výběru daní zavést v ČR totalitní praktiky. jak se důsledkům těchto praktik vyhnout jen ukazuje, jak funguje současná politika.

24.5.2016 v 15:24 | Karma: 20,58 | Přečteno: 1194x | Diskuse| Občanské aktivity

Ondřej Palkovský

Zákon proti kouření - smutný svědek současné politiky

Zjistit, co je správné, je nesmírně obtížné. Je to stejně obtížné, jako jakákoliv jiná lidská činnost. Poslední dobou mám pocit, že to ale vůbec nikoho nezajímá.

18.12.2015 v 8:56 | Karma: 21,39 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politika

Ondřej Palkovský

Tacitní koluze a telekomunikační operátoři

Vypadá to, že se ČTÚ se bude snažit obvinit operátory z kartelové (ne)dohody. Ze zpráv to zatím vypadá, že operátoři se sice na ničem nedohodli, ale aniž by se dohodli, tak postupovali tak nějak ve shodě, aby si udrželi vysoké zisky. A to se prý nesmí.

10.12.2012 v 9:30 | Karma: 9,39 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Ekonomika

Ondřej Palkovský

Nucené práce a lehkoživky

Použití emotivních názvů v diskuzi není příliš vhodné - použití výrazu "lehkoživka" v odlišném stanovisku soudce Balíka způsobilo, že mnoho lidí začalo vidět rudě a po přečtení takového slova odmítli vzít zbytek jeho odlišného stanoviska (dalších 5 stránek) v potaz. Rozsudek ÚS však není o moc lepší, až příliš snadno sklouzl k označení veřejně prospěšných prací za nucené práce a asi tak způsobil, že rudě pro změnu viděl pan Balík, když odlišné stanovisko sepisoval.

3.12.2012 v 9:20 | Karma: 15,07 | Přečteno: 1493x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2292x
Je obtížné najít hloupější a nebezpečnější způsob rozhodování než dát tato rozhodnutí do rukou lidem, kteří nic neplatí za to, že se zmýlí.
-- Thomas Sowell