Virus fiskálního šílenství dorazil i do Čech

20. 05. 2009 8:30:00
Investiční poradce Mike Shedlock před časem předpovídal, že jedním z projevů krize bude epidemie onemocnění virem fiskálního šílenství. České republice se zřejmě nakáza nevyhne.

Historie je plna případů, kdy snaha vlády pomoci vedla k pravému opaku. Americká vláda se například proslavila vybíjením zvířat ve 30. letech 20. století - v době, kdy mnoho lidí nemělo co jíst. Evropská unie již mnoho let platí zemědělcům za to, že nepěstují. Není tedy žádným překvapením, že se podobné nápady objevily i dnes.

Na Slovensku a v Německu bylo zavedeno šrotovné - platba za zničení starého auta, pokud si koupíte nové. Po několika měsících se ukazuje, že jedni z těch, kterým toto opatření prospělo, jsou automobilky vyrábějící auta v České republice. Není se co divit - představte si, že vaši sousedi začnou pálit své zásoby obilí. Velmi rádi si od vás koupí to, co jste vypěstovali za vyšší cenu, zatímco vy budete žít z trochu méně kvalitních zásob z minulého roku. Ekonomika poroste. Ovšem jen do té doby, než politiky napadne, že když je pálení zásob obilí tak dobrý nápad, měli bychom je spálit i u nás doma.

Příznak fiskálního šílenství se však projevuje především v tom, že jsou "šrotovné" a jiné aktivity vůbec vydávány za protikrizové opatření - podobná opatření totiž spíše krizi prohlubují.

Začněme myšlenkový experiment malou modifikací - představme si, že by nebylo zavedeno šrotovné, ale pouze příspěvek na nákup nového auta. V takovém případě by došlo k poklesu cen stávajících starších aut a přesměrování části výdajů z jiných odvětví do automobilového průmyslu. Nastal by klasický efekt Co je vidět a co není, výnosy automobilového průmyslu by byly kompenzovány ztrátami v ostatních odvětvích.

Nyní přidejme do rovnice požadavek na sešrotování starého auta. Předchozí závěry se tím rozhodně nezlepší, jen zůstane v ekonomice méně aut a nedojde k poklesu cen starších aut - chudší lidé budou mít horší přístup k automobilu. Tato auta již nebudou znečišťovat vzduch, což rozhodně můžeme označit za ekonomický přínos. Páni politici si zřejmě spletli toxická aktiva a toxické výfukové plyny; elminace toho druhého bohužel k řešení finanční krize nepřispěje.

Pánové odboráři a poslanci se nám snaží namluvit, že jsme všichni na automobilové výrobě závislí, že pomáháme vlastně sami sobě. Pokud bychom pomáhali sami sobě, nemusel by to stát dotovat. Naopak, současná situace ukazuje, že výsledkem bude dárek jedné skupině lidí (kupci automobilů, automobilky, zaměstnanci automobilek) na úkor té druhé (ti ostatní).

Virus fiskálního šílenství tak u nás nabral podivuhodnou formu - ČSSD, strana pro spravidlevější a sociálnější Evropu, prosazuje přerozdělování peněz ve prospěch lidí, kterým se v posledních letech nejvíc dařilo, ve prospěch těch, kteří mají nadprůměrné příjmy, ve prospěch těch, kteří si mohli naspořit, ve prospěch těch bohatších - na úkor všech ostatních. Možná bychom měli zavést očkování, než se nákaza rozšíří.

Autor: Ondřej Palkovský | středa 20.5.2009 8:30 | karma článku: 24.84 | přečteno: 1567x

Další články blogera

Ondřej Palkovský

Jak trh nutí pumpaře k vyšším ziskům

Některé situace nastávají s železnou pravidelností každých pár let, přesto vlády reagují stále stejně špatně. Malý článěk z rubriky "ekonomické sofismy podesáté" aneb už byste to konečně mohli pochopit.

16.3.2022 v 12:52 | Karma článku: 17.20 | Přečteno: 1187 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 594 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 902 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.70 | Přečteno: 1556 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 495 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 79 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2291
Je obtížné najít hloupější a nebezpečnější způsob rozhodování než dát tato rozhodnutí do rukou lidem, kteří nic neplatí za to, že se zmýlí. -- Thomas Sowell

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...