Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AS

pralinka_rumova

2. 11. 2009 13:55
Sám si odpovídáte

posledními dvěma větami. Prezident pověřil vládu sjednat mezinárodní smlouvu, vláda sjednala, parlament schválil, a protože prezident nedal vládě dodatečné pokyny nebo podmínky, tak mu nezbývá než podepsat. Že si v této chvíli vzpomněl, že by chtěl ještě něco změnit, budiž, je to asi nestandardní, neprošlo to parlamentem, ale už opravdu nemá argumenty, proč nepodepsat. Snad by se zde dalo postupovat obdobně jako podle správního řádu, určit nějaké termíny, když bude dělat nesmyslné průtahy, tak mu to třeba přikáže ústavní soud... nebo fakt neexistuje vymahatelnost práva u prezidenta?

Ale to by nebyl náš pan prezident, aby si svoji chvilku slávy - jediný a poslední pozůstalý eurodisident - neužíval;-) Ono ho to přejde, zase si najde nějakou novou hračku...

0 0
možnosti
A

andy2000

2. 11. 2009 14:04
Re: Sám si odpovídáte

Vzhledem k tomu, že prezident se k Lisabonské smlouvě vyjadřuje dost negativně již od začátku, lze v tomhle myslím docela úspěšně pochybovat o tom, že prezident pověřil vládu, aby sjednala tuto smlouvu.

Otázka nezní, zda existuje či neexistuje vymahatelnost práva od prezidenta, ale zda to prezident musí podepsat. Z Ústavy nevyplývá, že musí - minimálně ne tak, jak to předvádí ti pánové v článcích, na které odkazují.

Máte-li pocit, že vyplývá, že musí, mohl byste mě odkázat na nějakou argumentaci, článek v ústavě atd - která to ukazuje?

0 0
možnosti
DV

David Voňka

2. 11. 2009 12:37
vec precedentu ?

Tady v Holandsku plati podobna uprava, neco cemu rikaji "ministerska odpovednost". V jejich praxi to znamena, ze kralovna svymi akcemi vykonava vuli vlady. Kralovna je take formalne jejim clenem. Prednasi napriklad kazdorocne vladni prohlaseni o stavu zeme a tak. To ze by nepodepsala smlouvu schvalenou parlamentem nebo se k ni jakkoliv vyjadrovala proste absolutne neprichazi v

uvahu. Jina vec je, ze kralovna s vladou jedna, uplatnuje svuj vliv a pripadne hrozi rezignaci, ovsem nikdy verejne.

Rekl bych, ze si vetsina Cechu roli prezidenta takhle nepredstavuje. Havel si rikal co chtel, Klaus si rika co chce, me to tak celkem vyhovuje a Evropa to nejak bude muset prezit. I nase ustava dava prezidentovi v jinych oblastech moznost se parlamentu postavit, viz prezidentske veto a tak. Nepodepsanim mezinarodni smlouvy odsouhlasene parlamentem je ovsem na samotne hranici. 

Nemyslim si, ze odpoved lze vycist z tech 5ti radku ustavy. Jednou to proste skonci u US, ten si neco vymysli a bude.

0 0
možnosti
  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2292x
Je obtížné najít hloupější a nebezpečnější způsob rozhodování než dát tato rozhodnutí do rukou lidem, kteří nic neplatí za to, že se zmýlí.
-- Thomas Sowell