Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Kvetuska55

29. 3. 2011 20:22
Stravenky a jiné benefity

Obávám se, že zažíváme redukci pracovního práva salámovou metodou. Povinnost zaměstnavatele poskytovat MOŽNOST stravování, tj. umožnit lidem se najíst v době POVINNÉ pracoví pauzy je daná zákoníkem práce. Stejně jako ta přestávka nebo délka pracovní doby. Odstraníme tyto dvě povinnosti a zaměstnavatel zruší stravenky, závodní jídelny, přestávky a prodlouží pracovní dobu. Za stejné peníze budou lidé rádi pracovat za dva, zejména při 10% nezaměstnanosti, která se samozřejmě zvýší. Do práce budou chodit s bančičkou kafe a slepeňákem. Stát bude potřebovat víc prostředků na podpory v nezaměstnanosti a tudíž zvýší daně, zejména DPH.

Vítejte v kapitalismu Charlese Dieckense.:-)

0 0
možnosti

Paeris Kiran

29. 3. 2011 23:38
Re: Stravenky a jiné benefity

Víte představte si že máte 1 zaměstnance na 8 hodin... a dáte mu 10000 (aby se to dobře počítalo) a za něj se zaplatí něco na dávkách státu (3000).

A pak máte dva zaměstnance kde si každý odkroutí 4 hodiny, dostane 5000 a státu se odvede 1500.

Z tohohle pohledu jsou obě možnosti stejně výhodné, bohužel to není vše... 2 lidé vyžadují víc nákladů na řízení, víc nákladů na jejich školení, zaučení, pracovní pomůcky, víc papírování které se musí státu (a konec konců i na výplatních) vykázat.

A pokud vezmete celý podnik tak na to prostě zase musíte zaměstnat víc lidí a rosou vám náklady.

Zaměstnávat dva lidi na práci kterou za dvojnásobný čas stihne jeden prostě za žádných okolností nemůže být efektivnější než zaměsnat jednoho. A tuto faktickou efektivitu stát (ani nikdo jiný) nezmění.

0 0
možnosti

Vsetín 1

29. 3. 2011 16:37
Postupné kroky

Volil bych postupné kroky.

1. Stravenky ponechal jen na účel na to určený - na stravu v pracovní době tam, kde nemají závodní stravování / bufet nebo restaurace/

2. Zakázal bych marketům a prodejnám přijímat stravenky !!!!

    Tím by zájem pracujících o stravenky klesl myslím postatně. Teprve pak bych řešil úplné zrušení stravenek....

0 0
možnosti

Stará kára

29. 3. 2011 17:06
Re: Postupné kroky

Nikdo nikdy nechtěl stravenky rušit!!! 

Prostě se bude jen danit příjem, kterým je příspěvek zaměstnavatele.  Prostě se ze zákona o dani z příjmů odstraní jedna výjimka.

Ano. Ten  "boj" je o jednu výjimku v zákoně o dani z příjmů. (Přesněji o dvě: druhá se vztahuje na režijní jízdenky.)  Přitom zrušení této výjimky bude kompenzováno vyšší slevou na dani. Pro všechny, nejen pro ty, kteří příplatek na stravenky od zaměstnavatele mají!

0 0
možnosti

Juraj 1

29. 3. 2011 14:41
Historické reminiscence

Miláčci, solidní zaměstnavetelé se o obědy svých zaměstnanců v dosažitelné ceně starali i před zavedením stravenek,i před mnoha a mnoha lety a i v naprosto zřetelně kapitalistických státech. Starají se také všude na světě a o hodně líp,  než zde. Je to prostě pseudoproblém, který nakvákali odboráři z důvodů mi ne zcela jasných části národa. Krom toho, argument, že stravenky nevyužívá ani polovina pracujících znamená, jak se uvádí, že i ti, co stravenky nemají na ně doplácí. To fakt nikomu nevadí, zvláště ze soudruhů hlásajících lásku, rovnost a bratrství? A co ta část národa, co si nechává platit stravenky´- vždyť jen část z nich  je používají k jídlu v práci. Takže ostatní jim dotují hospůdky a nákupečky? To je v pořádku?

0 0
možnosti

Vsetín 1

29. 3. 2011 16:37
Re: Historické reminiscence

kdo je u tebe miláček 8-o ?

0 0
možnosti

ab1536

29. 3. 2011 12:23
nebudu

mit stejne.... dam 700 a zamestnavatel doplati na stravenkach 800.....nebudou stravenky, zustane mi mych 700, ale 800 navic uz neuvidim:-P, o obed vubec nejde....

0 0
možnosti

Stará kára

29. 3. 2011 17:08
Re: nebudu

Proč neuvidíte příspěvek na stravenku?   Nikdo přeci zaměstnavateli nebrání, aby vám dále přispíval.

0 0
možnosti

misaviki

29. 3. 2011 12:12
Kastrůlky

Taky si myslím, že zrušení stravenek neznamená být bez oběda.Většina mých kolegů "kastrůlkuje" - na oběd nikam nechodí, nosí si jídlo z domova a jí ho v kanceláři u počítače mezi papírama. Za stravenky si dělají běžné nákupy nebo chodí do hospody na pivo (někde berou stravenky i mimo obědy). Když nebudou stravenky, budou kastrůlkovat dál. Kastrůlkuju taky, protože pracuji v jednom z úžasných vynálezů dnešní doby - logistický terminál, kde není široko daleko žádná kantýna nebo restaurace. Jet na oběd znamená být min. hodinu pryč a pak být o to dýl v práci (plus projetý benzín), což se chce málokomu.

0 0
možnosti

pralinka_rumova

29. 3. 2011 14:13
Re: Kastrůlky

Jsou dodavatelé, kteří by vám obědy vozili, i mikrovlnku poskytli, stačí se rozhlídnout a domluvit se. I když nic proti kastrůlkům;-)

0 0
možnosti

petrph

29. 3. 2011 11:39
V podstatě ano

ono nejde o to, že by zaměstnavatel jen tak z voleje snížil platy atd. Máme na mysli silné odborové a zaměstnanecké svazy,které projednávají každý rok se zaměstnavateli tvrdě kolektivní smlouvy a tvrdě jednají  o každé požadované procento zvýšení  platů a benefitech.

Takže,, až se budou na podzim dojednávat kolektivní smlouvy, bude zajímavé jak budou pbě strany reagovat. Že strana zaměstnavatele bude argumentovat dodatečným zdaněním stravenek, a tedy návrhem buď jejich zrušení a nebo naúčtováním v plné ceně včetně daně zaměstnancům. A zástupci zaměstnanců budou jasně vidět, že původní stravenka měla hodnotu jídla v restauraci třeba 60Kč.Pokud si si zaměstnanec na tu stravenku připlácel 20Kč, pořád dostával od podniku benefit 40Kč na den.Kdežto Kalouskova sleva na dani bude jen 12Kč na den.Někdo to bude muset dorovnat,pokud požadují i jen minimální zvýšení dosavadních mezd..

0 0
možnosti

Stará kára

29. 3. 2011 17:18
Re: V podstatě ano

Čím dál víc zjišťuji, že nic nevíte.  Pokud byla cena stravenky 60 Kč, doplácel zaměstnavatel nejvýše 33 Kč.  Nevím, proč by je neměl doplácet i nadále.  Jen vám za 20 stravenek měsíčně (660 Kč příspěvek) strhne (při dani 19 %) 125 Kč navíc. Možná i dalších 75 Kč na pojistném - o tom se zatím nemluví.  Celkem tedy 200 Kč  (jako z každého příjmu). No - a za to bude zvýšena sleva na dani o (pokud se nepletu) 270 Kč.

V o  c o   d e?

PS: Kompenzace vystačí pro stravenky za 80 Kč (příspěvek 44 Kč). A to nemluvím o tom, že sleva na dani bude i za měsíc dovolené, kdy stravenky namáte a tedy nebude žádný příplatek daněn.

0 0
možnosti

Stobka

29. 3. 2011 9:11
Asi žijete na Měsíci

Kdyby naši zaměstnavatelé mohli, nedali by žádnou mzdu. Je to stále horší, jak se zaměstnanci mění na otroky. A s kecama, že mají lidi od takových zaměstnanců odejít, běžte někam...není tu kam odejít, nemůže celá republika pracovat v Praze.

0 0
možnosti

jeste asocialnejsi grupa

29. 3. 2011 9:16
Re: Asi žijete na Měsíci

pracuji v soukrome firme, kde nejsou zadne odbory, ani kolektivni smlouva, a o odmene za praci se rozhoduje pri vzajemnem jednani mezi zamestnavatelem a uchazecem o zamestnani ... podle vasi teorie bych tedy mel pobirat vyplatu na urovni minimalni mzdy, bez jakychkoliv dalsich benefitu, presto tomu tak neni. mimo rekneme "nadprumerneho" platoveho ohodnoceni mam od zamestnavatele celou radu dalsich benefitu, protoze co ? protoze bych tam jinak nepracoval, a zamestnavatel to velmi dobre vi. nekde ma tedy ta vase teorie nejakou trhlinku ...

0 0
možnosti

fousek

29. 3. 2011 8:54
mystifikace

Vážený autore,

hned při přečtení prvního odstavce jsem se musel zasmát. Je vidět, že problamatice moc neholdujete. Zaměstnavatel nemá povinnost se postarat o Vaše stravování nýbrž pouze o místo, kde v době Vašeho oběda můžete klidně zkonzumovat svou potravu. Další věcí je, že zaměstnavatel si může 55% ceny stravenek dát do nákladů snižujících základ daně a současně zaměstnanec není povinen tento příspěvek ve výši 55% dodaňovat. Je to tedy výhodné pro obě strany, většinou tedy zaměstnanec dostane strženo oněch 45% hodnoty stravenky, ale obdrží dalších 55% řekněme zdarma. Při zrušení stravenek, respektive daňového zvýhodnění jak pro zaměstnavatele, tak možná i pro zaměstnance je jediným východiskem přestat tyto stravenky poskytovat, čímž se samozřejmě sníží i příjem zaměstnance (nutno zopakovat, že zaměstnavatel nemá povinnost zajišťovat zaměstnanci jídlo, ale pouze místo). Dle mého tedy nejde o zrušení stravenek jako takových, ale o zvýhodnění, které zvyšuje zaměstnanci příjem.

0 0
možnosti

MiroTR

29. 3. 2011 9:01
Re: mystifikace

Ale stejně tak zaměstnavatel nemá povinnost poskytovat další benefity (ty, co se dodaňují) a přesto je to u řady firem běžný jev.

0 0
možnosti

jarinka

29. 3. 2011 8:45
Víte, autore,

jak je příjemné, když vám v poledne přivezou do lesa kompletní teplý oběd? Jak to přijde po makačce od šesté hodiny ranní vhod? To je bohužel hudba minulosti, ještě za vlády pravicové strany KSČ.

0 0
možnosti

Lesní sběř

29. 3. 2011 8:36
Stát...

...sice výši mzdy nenařizuje, ale nařizuje výši minimální mzdy, čímž v podstatě stanoví "dno", od nějž se nutně odvíjí výše platů. Při zrušení minimální mzdy nám pak hrozí to, že lidé, kteří dnes mají plat "minimální mzda + x", budou mít napříště plat "0 + x".

-

Zrušení minimální mzdy by snad mělo smysl v případě sice volného, ale pro přístup z vnějšku uzavřeného trhu pracovních sil, kde by byl počet potenciálních zaměstnanců konečný. Pak by trh fungoval tak, jak od něj očekávají ti, kdo by rádi zrušili minimální mzdy: čím vyšší prosperita, tím vyšší hlad po zaměstnancích a tím pádem i vyšší platy. V naší současné situaci to ale fungovat nemůže, protože import pracovních sil je stále legální a množství dostupných pracovních sil je tedy fakticky omezené pouze plošnou výměrou naší republiky.

Když si zaměstnavatel doveze tisíc lidí ochotných pracovat za misku rýže, pak bude napříště miska rýže minimální mzdou. A to bude pro místní lidi likvidační. Zkusta zaplatit z misky rýže hypotéku.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS