Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nezamýšlené efekty současných evropských bankovních garancí

Německo, Irsko, Řecko, Dánsko, Island a Rakousko se za současné krize rozhodly garantovat bankovní vklady. Jaké mohou být důsledky těchto rozhodnutí?

Nic není zadarmo. Vládní garance však patří ke státním zásahům, u kterých se tento ekonomický zákon velmi špatně ukazuje. Na jeden z efektů poukázal již Frédéric Bastiat ve své eseji Co je vidět a co není vidět, v kapitole 9. Úvěr. Vysvětluje, že vládní garance vede k přesměrování prostředků od lidí, kteří mají důvěru (credit - v angličtině zároveň výraz pro úvěr) k lidem, kteří mají vládní garanci. Jedná se o přidělení nezasloužené výhody, zároveň však nejspíše poputují prostředky na méně efektivní místo, než by putovaly bez vládní garance. Bohužel, bankovní systém již nefunguje tak průhledně jako za Bastiatových dob, přesto základní idea - nic není zadarmo - platit nepřestala.

Důsledkem vládní garance je, že vklady v bankách v podstatě získají stejný rating (hodnocení) jako má vláda. Nebo naopak vláda získá stejný rating, jako mají současné vklady v těchto bankách. Vyberte si - Německo je zadluženo do výše 60% HDP, Řecko cca. 110%, průměr EU je kolem 60%. Pokud jste zadluženi, nejste většinou v pozici někomu pomáhat; naopak, zpravidla vy sami potřebujete pomoc. EU  nemá tolik peněz, aby byla schopna takových garancí.

Vklady v bankách budou garantovány do 100% výše, to je, co je vidět. Mnoho jiných finančních instrumentů tuto garanci nezískalo; to je to, co vidět není.  Vkladatelé už začali přesouvat své vklady z britských bank do irských (garantovaných). Je pravděpodobné, že vládní garance budou muset zavést v podstatě všechny země euro-zóny, protože bankovnictví státu, který toto nezavede, se stává nekonkurenceschopné. To se ale netýká jenom vztahu států, na trhu existuje mnoho jiných negarantovaných finančních produktů. Garance povedou k odlivu od těchto produktů do bankovních vkladů. 

Problém garancí bohužel je, že vedou k poměrně velkému morálnímu hazardu a podporují nestabilitu bankovního systému. Státy, které tak mají bankovnictví jakž takž zdravé, budou nuceny zavést opatření, které vedou k destabilizaci jejich bankovního systému. To otevře dveře spekulantům, kteří začnou hledat cesty, jak těchto garancí využít ke svému prospěchu. Výsledkem tak může být místo "runu na banky" dokonce "run na stát". Stačí pár zkrachovalých bank, spekulace na krach země způsobí výrazné zvýšení úrokové míry a země přestane mít peníze. Island je horkým kandidátem. Začne ECB monetizovat? Vytvoří ostatní země fond pomoci a pomohou takové zemi zaplatit dluhy? Bude to stačit?

K Velké krizi ve 30. letech velmi výrazně přispělo, že státy zavedly vysoká cla a tím v podstatě zlikvidovaly mezinárodní obchod. To, co dnes vidíte, je vytváření celosvětové krize v přímém přenosu. Zatím státy jenom přijímají destabilizační pravidla; až začnou omezovat kapitálové toky, nebude již pomoci.

Několik poznámek nakonec: jak to tak píšu, tak musím přidávat další a další státy..teď se začala  přidávat i ČNB .. a Island.   Irsko, Řecko a Dánsko podle všeho garantují všechny vklady, Německo pouze soukromá, Island pouze vklady svých obyvatel, ostatní do výše 20.000 euro, do 50.000 liber garantuje britská vláda. Ve Velké Británii došlo ke zvednutí garance z 35.000 liber na 50.000, součástí záchranného plánu v USA je zvýšení garance na 250.000,- dolarů na bankovní vklady.  Island  vůbec vypadá jako zkrachovalá ekonomika.

UPDATE: teď už i portugalsko.

Další zprávy: Fed říká, že zdvojnásobení objemu aukcí hotovosti až na 900 mld. USD by měly podpořit půjčování na trzích a uvolnit úvěrové tlaky (Bloomberg). Fed říká, že začne věnovat pozornost potřebám dodatečných rezerv bank, s platností ode dneška významně rozšíří objem aukcí Term Auction Facility (Reuters) Že by se rozhodli záchranný balíček monetizovat?

DJIA padá o 500 bodů dolů balíček nebalíček. Ruská centrální banka prodala 5 mld. USD, aby podpořila rubl. Investoři možná začnou utíkat ze státem negarantovaných hedge-fondů do státem garantovaných vkladů v bankách. Mnoho z nich to patrně zkusí udělat...kolik asi uspěje?

Lidé masivně kupují zlato (jakožto peníze, které nemají riziko protistrany) až tak, že sehnat zlaté slitky v malých velikostech je prakticky nemožné. Problémy krizi narůstají exponenciálním tempem. Bude-li to takhle pokračovat, tak brzy přijdou problémy, u kterých bude všem jasné, že vyřešit prostě nejdou. Na druhou stranu - existuje problém, který by tisk peněz nevyřešil?

Autor: Ondřej Palkovský | úterý 7.10.2008 8:30 | karma článku: 19,06 | přečteno: 3991x
  • Další články autora

Ondřej Palkovský

Jak trh nutí pumpaře k vyšším ziskům

Některé situace nastávají s železnou pravidelností každých pár let, přesto vlády reagují stále stejně špatně. Malý článěk z rubriky "ekonomické sofismy podesáté" aneb už byste to konečně mohli pochopit.

16.3.2022 v 12:52 | Karma: 17,47 | Přečteno: 1191x | Diskuse| Ekonomika

Ondřej Palkovský

Jak obejít blokování hazardu navrhované ministerstvem financím do 20 minut

Ministerstvo financí chce za účelem lepšího výběru daní zavést v ČR totalitní praktiky. jak se důsledkům těchto praktik vyhnout jen ukazuje, jak funguje současná politika.

24.5.2016 v 15:24 | Karma: 20,58 | Přečteno: 1194x | Diskuse| Občanské aktivity

Ondřej Palkovský

Zákon proti kouření - smutný svědek současné politiky

Zjistit, co je správné, je nesmírně obtížné. Je to stejně obtížné, jako jakákoliv jiná lidská činnost. Poslední dobou mám pocit, že to ale vůbec nikoho nezajímá.

18.12.2015 v 8:56 | Karma: 21,39 | Přečteno: 662x | Diskuse| Politika

Ondřej Palkovský

Zbytečný boj proti kouření

Díky panu ministru Hegerovi se znovu objevují nápady na další kroky proti kouření. Neděsí mě ani tak to, že se stát snaží zakročit proti tomuto zlozvyku, jako spíše argumenty, které pro to používá. Nedá mi než se ptát: kdo bude další skupina, další činnost, proti které se začne vést podobně hloupá válka?

2.4.2013 v 9:15 | Karma: 25,70 | Přečteno: 1261x | Diskuse| Společnost

Ondřej Palkovský

Tacitní koluze a telekomunikační operátoři

Vypadá to, že se ČTÚ se bude snažit obvinit operátory z kartelové (ne)dohody. Ze zpráv to zatím vypadá, že operátoři se sice na ničem nedohodli, ale aniž by se dohodli, tak postupovali tak nějak ve shodě, aby si udrželi vysoké zisky. A to se prý nesmí.

10.12.2012 v 9:30 | Karma: 9,39 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ředitel ČT považuje Etický panel za důležitý. Hledá nové členy

24. dubna 2024

Před Velikonocemi rezignovali členové Etického panelu České televize (ČT) kvůli sporům s ředitelem...

Rusové ostřelovali Charkov, Ukrajinci zasáhli ropné sklady u Smolenska

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  10:59

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě změní oproti tomu, jak to původně navrhla vláda....

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 79
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2292x
Je obtížné najít hloupější a nebezpečnější způsob rozhodování než dát tato rozhodnutí do rukou lidem, kteří nic neplatí za to, že se zmýlí.
-- Thomas Sowell